Jureren: de basis
Bij de beoordeling van een wedstrijd, moet je een paar dingen weten, naast alle tricks. Je hoeft niet in staat zijn om alle tricks zelf te doen, maar je moet wel weten wat ze eruit moeten zien en hoe ze worden uitgevoerd. Websites als deze zal een grote hulp zijn, zeker als je elke trick op vier verschillende manieren uitgelegd krijgt (definitie, aandachtspunten, beoordeling, veel voorkomende fouten). Oefening baart kunst, dus gebruik elke kans die je krijgt om tricks en balletten te beoordelen. Het grootste deel zal video's zijn, dat is ok. Maar je moet eens buiten op het vliegerveld staan en beoordeel enkele piloten die enkele tricks doen of balletten. Het uitzicht daar geeft u informatie over het windvenster, de beweging van de piloot, de positie van de vlieger in het windvenster. Dingen die je nauwelijks merkt in een video ;-)
Een vooroordeel is geen goede zaak, je moet oordelen met een open geest naar wat er gebeurt met de vlieger. Het maakt niet uit of de piloot een schattige 8-jarige jongen is, een 20-jarige vrouw, een wereldkampioen of een 65-jarige veteraan. Het maakt niet uit of je liefhebber bent van de kleuren van de kite, de vorm van de vlieger of de bouwer / uitvinder van dat model. Het maakt niet uit als je een grote fan bent van de muziek waar de piloot op vliegt of als je een hekel hebt aan die melodie die je steeds weer moet aanhoren. Het maakt niet uit als er geen wind is, of als de wind blaast tegen 34 km / uur. Alles wat je mee bezig bent is wat je ziet dat de vlieger doet. Het klinkt logisch, maar het is het niet altijd. Het is het beste om eerlijk te zijn met jezelf en proberen de eerlijkste jury te zijn die je kan zijn. Dus als je voelt na twee piloten dat je te hoog (of laag) punten geeft, ga dan niet veranderen wat je hebt gegeven, maar blijf hetzelfde niveau handhaven voor alle piloten die nog komen. Uiteindelijk is dat de beste manier om om te gaan met een "off day" als jurylid. Het kan behulpzaam zijn om video's van de competitie achteraf te bekijken en vergelijken welke score je gaf met wat je ziet op het scherm. Op het moment van de wedstrijd heb je enkel het moment zelf om te beoordelen wat je net hebt gezien, is er geen rewind-knop, geen herhaling systeem ;-) Voel je niet slecht als je een paar dingen mist tijdens uw eerste wedstrijden. Het duurt een wedstrijd of 3 voordat je het onder de knie hebt, voordat je weet hoe geconcentreerd te blijven en voor zelf een systeem opbouwen om op terug te vallen. Daarom is het gebruikelijk om een paar wedstrijden mee te jureren als "schaduw jurylid". Je doet dan net hetzelfde als de gewone juryleden, enkel telt je score niet mee voor de uitslag. Je kan dan (als er tijd voor is) even overleggen met de juryleden en kijken in hoeverre je score die van hun benadert.
We zijn begonnen met wedstrijden helemaal terug in 2003, sinds die dag hebben we geprobeerd om de manier waarop we beoordelen bij te schaven en aan te passen om er zeker van te zijn dat elke piloot dezelfde kans om goed te scoren heeft. Jureren tesamen met o.a. Harold Slit en Henri Nijenhuis was een goede manier om elke wedstrijd bij te leren hoe je de tricks moest bekijken om een correcte score te kunnen geven. Het resultaat van die ervaringen vindt je terug in "beoordeling" en "veel voorkomende fouten". Een paar jaar hadden we ook Duitse juryleden bij de wedstrijden in Lommel (met meer dan 30 piloten!) En voor enkele jaren hadden we een opgewekte Jolien Coenraets om ons te helpen bij het beoordelen. De basis van Tricksparty werd in het zuiden van Frankrijk gelegd, de ervaring was in Nederland, Duitsland en België te vinden. Jammer dat er geen bron was voor juryleden (nieuw en oud) om te controleren of hun vaardigheden nog scherp zijn of om nieuwe juryleden de weg te tonen. Dus dat is wat deze website wil bereiken: proberen om de ervaring te delen en hopelijk nog wat goede juryleden op te leiden.
Wat heb je nodig op het veld om te jureren? Het is een goed idee om een dubbele bescherming tegen het zonlicht te voorzien: vooral wat zonnemelk om uw huid tegen de zonnestralen te beschermen. Je zal er uitzien als een kreeft of tomaat als je dat niet doet. Zeker uw nek en de achterkant van je benen (bij het dragen van een short). Ten tweede moeten je ogen worden beschermd, een zonnebril en / of een pet om uw zicht uit de zonte houden zal veel helpen om een duidelijke kijk te houden op de vliegers! De organisator zal u normaal voorzien van een klembord en een pen, best heb je ook een back-up pen binnen handbereik. De wet van Murphy slaat toe wanneer je het het minst verwacht! En vooral: blijven lachen en plezier hebben! By the way: als het warm is, zorg ervoor dat de organisator u zo nu en dan met koud water bevoorraad en neem regelmatig een (afgesproken) pauze. Concentratie moet hetzelfde zijn voor al de piloten, en dat kun je niet doen als je aan het uitdrogen bent of moe wordt. In de regel zou ik zeggen dat als het warm is, 10 piloten na elkaar het maximum is, neem dan een pauze. Anders is 15 ruim voldoende om een pauze te rechtvaardigen. De concentratie daalt en dat is niet eerlijk voor die piloten die in het eerste deel aantraden (ze worden strenger beoordeeld).