Jureren: Verplichte Tricks
Het eerste wat juryleden doen op de wedstrijddag is bepalen welke tricks de verplichte tricks zullen zijn voor die dag . Normaal gesproken is er een internationale lijst van 8 tot en met 10 tricks die is ingesteld voor het hele seizoen . Hierdoor kunnen piloten trainen voor deze tricks , want sommige van de verplichte tricks zijn niet terug te vinden in hun ballet routine. Volgens de windomstandigheden kiezen de 3 juryleden en de Field Director de 4 meest geschikte tricks om te worden uitgevoerd en beoordeeld. Deze worden dan aangekondigd in een "piloten briefing" net voor de start.
Elk jurylid krijgt een kopie van de volgorde van aantreden en de verplichte tricks , dat kan bijvoorbeeld in het formaat zoals links op deze pagina. Elke piloot heeft twee minuten om de 4 tricks uit te voeren. Als de pilot wil kan hij een tweede poging doen van een trick voordat hij de volgende in de lijst probeerd.
De piloten geven "IN" aan wanneer ze beginnen met een trick en bij voorkeur " UIT" wanneer ze klaar zijn.
De juryleden zullen elke poging beoordelen en geven een score van 1 (voor het proberen) tot 10 (wanneer de trick perfect wordt uitgevoerd ). Piloten die een trick overslaan krijgen 0 voor die trick, of wanneer ze de tijdslimiet overschrijden ook 0 voor de tricks die ze daardoor niet doen.
Dat gezegd zijnde, hoe be oordelen juryleden een trick ? Het is het beste om een trick op te splitsen in 3 onderdelen : de IN, de beweging zelf, de UIT. Dit alles is anders per trick, natuurlijk. Dus een jurylid moet eigenlijk weten naar wat te kijken voor elk onderdeel. Elk jurylid heeft zijn/haar eigen manier van jureren , daardoor zien ze de dingen iets anders van de ene naar de andere , maar in het algemeen zijn ze vrij dicht bij elkaar in dezelfde orde van beoordelen . Na een tijdje zal een jurylid niet meer denken in componenten , maar de ervaring hebben om te "voelen" wat een juiste score is . Voor beginners is het het beste om na te denken op deze manier om iets te hebben om op terug te vallen in geval van twijfel.
IN : als een pilot zijn IN volledig verknoeid kunt u denken aan een 0. Als het dicht bij perfect is , denk 2. Alles wat daar tussenin zit : 1. Laten we de bekende AXEL als voorbeeld nemen. We weten dat de AXEL vertrekt vanuit een STALL en met de neus omhoog. Als een piloot een goed zichtbare STALL doet en hij heeft de kite met de neus omhoog , moet u denken aan 2 voor de IN. Als hij maar een half fatsoenlijke STALL doet , en/of de kite hangt een beetje naar een zijkant, denk dan 1. Als hij geen STALL doet maar de AXEL inzet vanuit een bewegende positie, is het meer een 0 .
De trick zelf: de kite moet een volledige rotatie van 360 ° doen op zijn buik, met ten minste de neus-weg positie absoluut plat. In dit geval , "plat " betekent dat de neus en de twee vleugeltippen parallel aan de grond zijn . Ook moet de rotatie volledig voltooid zijn, moet de kite draaien totdat de neus wijst naar de piloot. Voor de punten , hier heb je een 6 punten marge. Als een van de belangrijkste elementen ontbreekt, kunt u daar punten voor aftrekken. Laten we zeggen dat de rotatie inderdaad plat is, maar slechts 300 °, dan kunt u 2 punten (of hoeveel je verantwoord vind) af te trekken. Als alles perfect is , is het 6 punten!
OUT: Voor de AXEL is dat een rechte lijn omhoog. Het is gemakkelijk om te begrijpen dat een rotatie van minder dan 360 ° nooit een rechte lijn omhoog als OUT kan hebben. Je zal snel opmerken dat de meeste piloten een beetje zijwaarts uitvliegen en dan bijsturen naar recht omhoog. Hier is 1 punt genoeg. Als een piloot gewoon zijwaarts uitvliegt is het 0. Als de rotatie de volle 360° was, zal de piloot gemakkelijker in staat zijn om recht omhoog uit te vliegen in een mooie rechte lijn (zo'n 2 meter is genoeg).
Nu kunt u de onderdelen samenvoegen en komen tot een algemene score. De meeste tricks zullen ergens tussen 6 en 7 zitten, om hoger te gaan zullen ze echt heel goed moeten presteren in alle onderdelen. Verknoeide tricks zijn in het bereik van 3 en 4 , want ze hebben meestal wel een aantal dingen goed (laten we hopen). Als een trick niet voltooid is, bv de AXEL werd gestart na een STALL, maar de kite gaat in een wingwrap en crasht , dan is de score 1.
Nu kan elk jurylid doorheen de trick lijst gaan en zien wat de componenten zijn voor iedere trick. Het bovenstaande is niet de enige manier om te beoordelen, maar is behulpzaam in het begin van je carrière als jurylid. Iets om op terug te vallen als je niet zeker bent over een bepaalde trick. Het is een van de redenen waarom we graag hebben dat de verplichte tricks worden ingesteld voor een heel seizoen, dan kunnen de juryleden zich volledig voorbereiden om correct te beoordelen.
Als bonus hebben we een .pdf -bestand uit de beginperiode van Tricksparty waar we probeerden om op te schrijven wat we deden op het veld. De beoordelingen zijn nu een beetje anders. Maar je kunt begrijpen waarom we nooit 10 gaven voor een trick en zelfs EXCELLENT was zelden op onze score-sheets te zien. U kunt het document hier downloaden : scoringTP (grotendeels opgemaakt door Harold Slit)
Op deze pagina hebben we als voorbeeld de resultaten uit een vorig competitie. Zoals u weet is 40 punten is het absolute maximum, het is gemakkelijk om te zien dat de meeste scores daar ver onder zitten. Daar is een reden voor: we hadden slechts twee juryleden die dag, zodat de resultaten een derde hoger zou moeten zijn. Nils Delacourt bv. zou 28.99 gehad hebben (gemiddeld bekeken) en ga zo maar door (als je het wil weten: delen door 2 en vermenigvuldigen met 3). Wanneer we een goede uitslag hebben zullen we dit voorbeeld veranderen ;-) Samengevat kan men stellen dat de verplichte tricks een aparte competitie zijn voor technische vaardigheden. Geen behoefte om te vliegen naar muziek, slechts 4 tricks in 2 minuten. De tricks zijn hetzelfde voor alle piloten, dus het is een eerlijke manier van vergelijken voor de piloten. Meestal zijn de gekozen tricks niet de moeilijkste om te doen. Dat komt omdat we alle niveaus van de piloten in dezelfde competitie hebben: de Europese kampioen vliegt net voor een man die zijn eerste wedstrijd meedoet, nieuwelingen en veteranen vliegen in dezelfde omstandigheden. Dus krijgen we vooral tricks uit de lagere moeilijkheidsgraad groepen.