Judging: Scores
Hoewel juryleden niet hoeven te weten hoe het eindtotaal op een wedstrijdformulier wordt berekend, het is informatie die kan van pas komen voor degenen die graag een wedstrijd organiseren of gewoon nieuwsgierig zijn naar het hoe en waarom.
Er is geen grote magie bij betrokken, gewoon wiskunde:-) Je kunt zien hoe het moet op de tekening.
De scores voor de verplichte tricks van de 3 juryleden worden bij elkaar opgeteld, vervolgens gedeeld door 3. Dat maakt de score een gemiddelde van de jury scores. Het gewicht op de totaal score is 40% van dat getal. Sinds 2015 is er ook een component "Free Expression" waar de juryleden een score op 10 aan geven. Die score wordt volledig toegevoegd aan die 40% van hierboven.
De 9 tricks in het ballet hebben hun eigen scores afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die de tricks hebben. Ook hier bij elkaar optellen en delen door 3. Het gewicht bedraagt hier 30%.
Het artistieke deel van een ballet krijgt een score op 20 punten. Nogmaals, samenvoegen en delen. Hier is het initiële gewicht in de stijlpunten 60%. Dus doen we het gedeelde resultaat weer maal 3 (misschien verwarrend, maar op deze manier is het aanpasbaar in computerprogramma's). Het technische deel is hetzelfde opgebouwd, maar weegt slechts 40%, dus het is hier vermenigvuldigen met 2. Deze twee resultaten worden opgeteld en geven op het eindtotaal een gewicht van 30%.
Na het samentellen van die 3 delen krijg je het eindresultaat.
Op dat resultaat, om een rangschikking over verschillende wedstrijden te maken, berekenen we dat de winnaar een score heeft van 100. Elke piloot na de winnaar in het eindresultaat krijgt zijn score omgerekend als een percentage van de score van de winnaar. Op die manier kunnen we de invloed die slechte (of goede) windomstandigheden kunnen hebben op het eindresultaat opvangen en neutraliseren. Als bonus kun je dan beter vergelijken hoe goed je het deed als piloot tegenover de uitslag van de anderen.
Onderaan deze pagina geven wij u de resultaten van een wedstrijd die in Bergeijk plaatsvond, Nederland 2014. Het resultaat is aangepast aan 5 groepen van tricks, dus het verschilt van het echte resultaat. Maar het is een goed voorbeeld om te laten zien welk resultaat je krijgt na alle berekeningen :-)